Τρίτη 3 Μαρτίου 2015


«Έχουμε διάφορα ''μαξιλάρια'' συμπεριλαμβανομένων των 3-4 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην «Telegraph», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου για να αποπληρώσει τα δάνεια προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να αντλήσει τα τελευταία διαθέσιμα της ΤτΕ, προκειμένου να αποφύγει μια «οδυνηρή χρεοκοπία» εξαιτίας των οφειλών προς το ΔΝΤ, που θα ενέτασσε τη χώρα στην ίδια κατηγορία με τη Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιώργος Σταθάκης αποκάλυψε πως η κυβέρνηση διαθέτει κρυμμένα αποθεματικά που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία της για μερικές ακόμη εβδομάδες, παρακάμπτοντας τις ανησυχίες πως τα ταμεία θα μπορούσαν να αδειάσουν εντός των επόμενων δέκα ημερών.
Ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει ότι η απάντηση σε αυτό το επιχείρημα είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι ως επί το πλείστον πόροι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων και υπάρχουν αμφιβολίες αν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει δίχως να αφήσει άλλες υποχρεώσεις της στο ράφι. «Τα χρήματα είναι ήδη κάτω από τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα χρησιμοποιήσουν για άλλους λόγους πώς θα πληρώσουν συντάξεις τον επόμενο μήνα;» αναρωτήθηκε ένας τραπεζίτης που επικαλείται η εφημερίδα. 

Η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστού τις επόμενες εβδομάδες, ενώ για να «ξεκλειδώσει» χρήμα από την Ευρωζώνη θα χρειαστούν μήνες έντονων διαπραγματεύσεων.

Έτσι, οι επιλογές που απομένουν στην Αθήνα είναι λίγες και καμιά από αυτές δεν είναι ελκυστική. Η κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει ρευστό απόθεμα 2 δισ. ευρώ από πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου της «Oxford Economics», James Nixon. Μπορεί να υπάρχουν άλλα 2 δισ. ευρώ σε διάφορα κρατικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει άλλο 1 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση πληρωμών προς τους προμηθευτές της. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά πιθανότατα θα στερούσαν πολύτιμο ρευστό από την ελληνική οικονομία και θα την έφερναν και πάλι στο χείλος της ύφεσης, «εάν δεν είναι ήδη εκεί», σύμφωνα με τον Nixon.

Προτείνετε το άρθρο σε .....