Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Βασικές ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, που καθορίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε βάθος 50ετίας, μένουν ανέγγιχτες

Από συγκέντρωση των συνταξιούχων

Οι ασφαλισμένοι βρίσκουν μπροστά τους και πληρώνουν όλο το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα των προηγούμενων χρόνων και ιδιαίτερα τους νόμους 3863 και 3865 του 2010, αλλά και τον 4093 του 2012, τους οποίους βέβαια ούτε που αγγίζει η νέα συγκυβέρνηση.
Γιατί αναφερόμαστε ειδικά σε αυτούς; Γιατί με τους τρεις αυτούς νόμους και κυρίως τους δύο πρώτους, ως αποτέλεσμα του πρώτου μνημονίου, πέραν των δραματικών μειώσεων στις συντάξεις που ήδη αποδίδονταν, διαμορφώθηκε το νέο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας σε βάθος 50ετίας, από το 2010 έως το 2060.

«Παραδόξως», όμως, αν και πρόκειται για νόμους που υλοποιούν τις βασικές προβλέψεις του Μνημονίου στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε την προεκλογική περίοδο, αλλά ούτε και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης τοποθετείται καθαρά.

Αν εξαιρέσει κανείς το ζήτημα της επαναφοράς της 13ης σύνταξης, που μένει να το δούμε στην πράξη, για όλο αυτό το τερατούργημα, το οποίο μετατρέπει ακόμα και τις σημερινές μίζερες συντάξεις σε προνοιακά βοηθήματα, τα λαλίστατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνοι περί του Ασφαλιστικού μέχρι τώρα δε λένε κουβέντα.

Και παρά το γεγονός ότι και οι τρεις αυτοί νόμοι ήδη παράγουν αποτελέσματα και με τα νέα ηλικιακά όρια που καθόρισαν, εγκλωβίζουν χιλιάδες εργαζόμενους σε όλα τα Ταμεία να βγαίνουν στη σύνταξη σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία και με πολύ μικρότερες συντάξεις, οι υπεύθυνοι υπουργοί σιωπούν. Σιωπούν, δηλαδή, για τις βασικές ανατροπές που έφερε το μνημόνιο στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και ενώ μιλάνε για πολλά, δεν μιλάνε για τα βασικά.
Για παράδειγμα, δεν μας λένε τι θα κάνουν για:
  • Την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια από 65 για τους άνδρες και τα 60 στις γυναίκες που ίσχυε πριν τους παραπάνω νόμους.
  • Την αύξηση κατά 5 χρόνια Ασφάλισης από την 35ετία στην 40ετία και τα 12.000 ένσημα για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη.
  • Την αύξηση όλων των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όπως στα ΒΑΕ, καθώς και στον αποχαρακτηρισμό εκατοντάδων επαγγελμάτων και κλάδων από το καθεστώς αυτό.
  • Την κατάργηση του δικαιώματος των μητέρων με ανήλικα να συνταξιοδοτούνται με τα ειδικά ηλικιακά όρια που πλέον καταργήθηκε από το 2013 για όσες μητέρες δεν είχαν μέχρι τότε τα απαιτούμενα ένσημα.
  • Την κατάργηση γενικά για τις γυναίκες του δικαιώματος να συνταξιοδοτούνται πέντε χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες, αναγνωρίζοντας το ρόλο τους στην οικογένεια και την κοινωνία.
  • Τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία που από τα 13 δισ. ευρώ περίπου το 2009 έχει μειωθεί στα 9 δισ. ευρώ για το 2015 και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συνταξιούχων έχει αυξηθεί.
  • Τη δραματική μείωση των συντάξεων, που συρρίκνωσε το συνολικό ονομαστικό κονδύλι από τα 32,5 δισ. ευρώ το 2009, στα 28 δισ. ευρώ φέτος και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στο διάστημα αυτής της εξαετίας.
Και μιλάμε για τη μείωση στο ονομαστικό κονδύλι, αφού το πραγματικό, σε σχέση με το ποιο έπρεπε να είναι το κονδύλι των συντάξεων αν δεν επιβάλλονταν οι ανατροπές, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Αρα η μείωση και κατ' επέκταση οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι ακόμα μεγαλύτερη από τα 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο, που προκύπτει από την αφαίρεση των ποσών. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά, ενδεικτικά ζητήματα, τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κρύβει κάτω από το χαλί της «αντιμνημονιακής» ρητορικής.

Το μέλλον διαγράφεται ακόμα χειρότερο από το παρόν

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα τις μειώσει μέχρι και 63%

Αν για τους σημερινούς συνταξιούχους και όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη οι ανατροπές είναι μια και δύο φορές επώδυνες, για τις νέες γενιές που θα συνταξιοδοτηθούν τις επόμενες δεκαετίες το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα παίρνει τη μορφή κοινωνικού ολοκαυτώματος. Αρκεί μόνο να σταθούμε στο ζήτημα του ύψους των συντάξεων με το νέο σύστημα για τις επόμενες γενιές, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τους νόμους 3863 και 3865 του 2010.Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα, παρά μιλά γενικά για κάποιο «διάλογο» που θα γίνει στο μέλλον, προκύπτει πως: Σε κάθε 100 ευρώ σύνταξη που δίνονται σύμφωνα με αυτά που ίσχυαν πριν το 2010, στο νέο σύστημα θα χάνονται από 35 (στην καλύτερη περίπτωση) έως και 63 ευρώ!

Συγκεκριμένα (βλέπε πίνακα) για έναν εργαζόμενο με τελευταίο μισθό από 2.325 ευρώ έως 2.425 ευρώ, ο συντάξιμος μισθός πάνω στον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη είναι 2.370 ευρώ (μέσος όρος μισθών πενταετίας). Στην περίπτωση της 35ετίας, δηλαδή μετά από 35 χρόνια εργασίας και 10.500 ένσημα, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 70% (2%Χ35 χρόνια) και ο εργαζόμενος αυτός θα πάρει σύνταξη 1.660 ευρώ.

Με το νέο σύστημα και με τον ίδιο καταληκτικό μισθό, ο συντάξιμος μισθός που θα προκύψει, υπολογίζοντας τις αποδοχές ολόκληρου του εργάσιμου βίου, θα ανέρχεται στα 1.490 ευρώ. Για τα ίδια χρόνια εργασίας (35ετία) το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 42% (1,2%Χ35). Ετσι η σύνταξη που θα αποδίδεται θα είναι μόλις 626 ευρώ, δηλαδή θα είναι μικρότερη κατά 63%! Θα χάνονται σχεδόν 2 στα 3 ευρώ των σημερινών συντάξεων.

Ακόμα και αν σε αυτή προστεθεί ολόκληρο το ποσό της βασικής σύνταξης (360 ευρώ το 2010), η συνολική σύνταξη (αναλογική και βασική) θα φτάσει τα 986 ευρώ. Θα είναι δηλαδή κατά 41% μικρότερη απ' αυτή που θα έπαιρνε πριν τους νόμους του 2010.

Μάλιστα, στην περίπτωση που ο ίδιος εργαζόμενος εξασφαλίσει τη δυνατότητα να εργαστεί ακόμα 5 χρόνια, δηλαδή δουλέψει συνολικά 40 χρόνια, τότε η αναλογική σύνταξη θα ανέλθει στα 715 ευρώ (1.490Χ48%). Η σύνταξή του δηλαδή θα είναι κατά 57% μικρότερη απ' αυτή που έπαιρνε με 35 χρόνια εργασίας. Αν πάλι και σε αυτή την περίπτωση προσθέσουμε τα 360 ευρώ της «βασικής», τότε η σύνταξή του διαμορφώνεται στα 1.075 ευρώ, δηλαδή η μείωση θα ανέρχεται στο 35%!

Μειώσεις - φωτιά!

Τα πράγματα όμως είναι ακόμα χειρότερα όταν πρόκειται για εργαζόμενους που δεν λαμβάνουν τέτοιους μισθούς και δεν εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να εργαστούν 35 χρόνια. Ετσι, αν εφαρμόσουμε τις ανατροπές που επιφέρει το νέο σύστημα, στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος έχει καταληκτικό μισθό 1.480 ευρώ και ημέρες ασφάλισης 33,5 χρόνια, περίπτωση που είναι και η πιο τυπική στα ελληνικά δεδομένα, τότε, σύμφωνα με τα ισχύοντα του Ασφαλιστικού πριν το 2010, ο συντάξιμος μισθός είναι 1.344,5 ευρώ και η σύνταξη που παίρνει είναι 874 ευρώ (1.344,5Χ65%).

Ομως με το νέο σύστημα, ο συντάξιμος μισθός αντί για τα 1.344,5 ευρώ μειώνεται στα 590 ευρώ, καθώς υπολογίζεται σε όλον τον εργάσιμο βίο. Με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης στο 40% για τα 33,5 χρόνια, η σύνταξη κατακρημνίζεται στα 236 ευρώ αντί των 874 ευρώ! Και, βέβαια, η κατάσταση δεν «σώζεται» ούτε με τη «βασική». Στη μια περίπτωση, λοιπόν, αντί για 1.660 ευρώ σύνταξη, θα αποδίδονται μόλις 626 ευρώ, ενώ στην άλλη, αντί για 874 ευρώ, θα αποδίδονται 236 ευρώ.

Ετσι διαμορφώθηκε το νέο Ασφαλιστικό με τους νόμους του 2010. Αυτό το καθεστώς ορθώνεται μπροστά σε όλους τους ασφαλισμένους και ειδικά στις γενιές που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον. Αυτή είναι μια από τις παραμέτρους με το Μνημόνιο που επιβλήθηκε στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τους όρους με τους οποίους το καπιταλιστικό σύστημα θα επιχειρήσει να βγει από την κρίση του στις πλάτες του λαού. Αυτό έχουν απέναντί τους τα λαϊκά στρώματα και αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουν.
Αλλά αυτοί οι επώδυνοι και βαθιά ταξικοί όροι που επιβλήθηκαν για το Ασφαλιστικό δεν «σχίζονται», όπως κομπορρημονούσε προεκλογικά η κυβέρνηση. Αυτοί οι όροι μπορούν να ανατραπούν μόνο μέσα από σκληρή ταξική πάλη. Αυτό είναι σήμερα το καθήκον της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
ΚΕΙΜΕΝΑ: Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 2015

Προτείνετε το άρθρο σε .....