Τετάρτη 15 Απριλίου 2015


Τα πρώτα ψίχουλα για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Στην ουσία πρόκειται για μια σταγόνα στον ωκεανό των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, και μάλιστα με όρους και προϋποθέσεις που εφαρμόσθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για αντίστοιχα προγράμματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και για τα τρία μέτρα (δωρεάν παροχή μιας ποσότητας ρεύματος, επιδότηση ενοικίου και επιδότηση σίτισης μέσω ηλεκτρονικής κάρτας), προβλέπονται παροχές σε είδος για μόλις εννέα μήνες και ανά μήνα η συνολική δαπάνη είναι περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργών, γίνεται φανερό ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα κονδύλια, δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από περιορισμό δαπανών δημόσιων υπηρεσιών σε προμήθειες και υπηρεσίες που είχαν προϋπολογιστεί.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 20 Απρίλη και για ένα μήνα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι διαβιούν στα όρια της εξαθλίωσης, έχουν δηλαδή ετήσιο ατομικό εισόδημα 2.400 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο οικογενειακό μέλος και με 600 ευρώ για κάθε ανήλικο, με ανώτατο εισοδηματικό όριο τα 6.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, οι δικαιούχοι δεν πρέπει να διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 90.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 10.000 ή και 15.000 ευρώ, ανάλογα με τα εξαρτώμενα μέλη) με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ, ούτε κινητή περιουσία διπλάσια από τα εισοδήματά τους.
Ειδικότερα σε αυτούς που πληρούν αθροιστικά τις παραπάνω προϋποθέσεις θα δίνεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300kWh το μήνα και 1.200 kWh το τετράμηνο μέχρι τις 31/12/15, αφού πρώτα γίνει επανασύνδεση σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και ένταξης στο λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο».
Η επιδότηση ενοικίου θα δίνεται στον εκμισθωτή του ακινήτου και ανέρχεται στο ποσό των 70 ευρώ το μήνα για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε ενήλικο ή ανήλικο μέλος της οικογένειας και μέχρι τα 220 ευρώ το μήνα. Όμως σε περίπτωση χρεών του ιδιοκτήτη του ακινήτου προς την εφορία, ή σε ασφαλιστικό ταμείο, το ποσό της επιδότησης θα παρακρατείται.
Η επιδότηση σίτισης θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα για αγορές τροφίμων 70 ευρώ το μήνα για το μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος και έως 220 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Θ. Φωτίου, οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου μέτρου υπολογίζονται σε μόλις 153.000 άτομα, όταν η ίδια αναγνωρίζει ότι σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται σήμερα το 23% του πληθυσμού!

Προτείνετε το άρθρο σε .....