Πέμπτη 7 Μαΐου 2015


Απορρίφθηκαν ξανά οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ
Προέβλεπαν την ανάκτηση απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Μόνο δύο από τις συνολικά 14 έγιναν δεκτές!

Ψηφίστηκε επί της αρχής, χτες το απόγευμα, από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με ονομαστική ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις». Αργά το βράδυ αναμενόταν η ψήφιση κατ' άρθρο.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν ενδεικτική της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για το ποιος υπηρετεί καλύτερα την προσαρμογή του κράτους στα συμφέροντα των επιχειρηματιών ομίλων. Για παράδειγμα, ο εισηγητής της ΝΔ, Σ. Κεδίκογλου, υπερασπιζόμενος το αντεργατικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, επιτέθηκε στη σημερινή συγκυβέρνηση για το άρθρο που - όπως ο ίδιος αποφάνθηκε - καταργεί την πολιτική επιστράτευση σε βάρος απεργών.
Ωστόσο, η πολιτική επιστράτευση δεν καταργείται, καθώς παραμένει το πρόσχημα του «δημόσιου συμφέροντος», με το οποίο επιβαλλόταν κάθε φορά στο παρελθόν. Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την πραγματική κατάργηση του επαίσχυντου μέτρου, που βέβαια απορρίφθηκε.
Συνολικά, από τις 14 τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και αφορούσαν την επαναφορά όλων των εργαζομένων στις θέσεις που είχαν πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών τους και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, έγιναν δεκτές μόλις δύο: Μία για την επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεων προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ και μία που αφορά τους εργαζόμενους στην πρώην Δημοτική Αστυνομία.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, υπενθύμισε ότι στη δημόσια διαβούλευση είχε δοθεί άλλο νομοσχέδιο, το οποίο «περιείχε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο, τη μετατροπή των εργαζομένων με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε μόνιμους. Πήγαν και αυτά στις ελληνικές καλένδες, όπως ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ, η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η 13η σύνταξη».
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αφήνει απέξω «τους πιο αδύναμους εργαζόμενους, αυτούς που είναι με συμβάσεις για αρκετά χρόνια, αυτούς που τους είχαν ομήρους και τους εκμεταλλεύθηκαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως τις 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, όπως τους εργαζόμενους στο "Βοήθεια στο Σπίτι"», και μια σειρά ακόμα κατηγορίες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «η συζήτηση του νομοσχεδίου εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης εξέλιξης της διαπραγμάτευσης» και «από αυτήν την άποψη επιβεβαιώνεται ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με σκοπό να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, να επιστραφούν οι τεράστιες απώλειες, αλλά η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου, οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας».
Πρόσθεσε ότι «το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι τι κράτος έχουμε. Εχουμε ένα κράτος της εξουσίας των αστών. Ενα ταξικό κράτος. Είτε είναι μικρό είτε είναι μεγάλο, είναι αντιλαϊκό από την ίδια του τη φύση».
«Βροχή» κυβερνητικών τροπολογιών
Το βράδυ η ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής, διαμαρτυρόμενη για τις 15 κυβερνητικές τροπολογίες που έκανε δεκτές ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης πριν από την αποχώρηση ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών λέγοντας ότι αλλάζουν το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε επί της αρχής και ότι αποσκοπούν στη «σύναψη συμμαχιών» της κυβέρνησης ενόψει δημοψηφίσματος ή εκλογών. Τη σκυτάλη πήρε το Ποτάμι καταθέτοντας αίτημα για ξεχωριστή ονομαστική ψηφοφορία για καθεμία από τις 15 τροπολογίες. Μέχρι αργά το βράδυ, οι ψηφοφορίες δεν είχαν ξεκινήσει.
Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής, Χρ. Κατσώτης, ανέφερε ότι «δεν συμμεριζόμαστε την όλη συζήτηση περί τροπολογιών», τονίζοντας ότι η ΝΔ και το Ποτάμι δεν ασκούν κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά γιατί «θέλουν ένα δημόσιο τομέα σε αυτή τη γραμμή, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».
Μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες που έκανε δεκτές ο υπουργός αφορούν θέματα όπως η μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία, αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων του ΕΛΓΑ, αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων, συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, δανειοδότηση ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.

Προτείνετε το άρθρο σε .....