Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Μήνυμα στους δανειστές πως «αν δοθεί λύση στο και πέντε εμείς θα την πάρουμε», έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα είμαστε και την επόμενη μέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι διαφορές στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές, στα άλλα είναι πολύ σημαντικές. Ζητάμε μια λύση βιώσιμη και αν αυτή η λύση δοθεί στο και πέντε εμείς θα την πάρουμε».
Πάντως ο πρωθυπουργός κατέφυγε στη λογική των εκβιαστικών διλημμάτων ενόψει του δημοψηφίσματος, καθώς συνέδεσε την παραμονή του ίδιου στην πρωθυπουργία με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι «το Ναι δεν μπορώ να το υπηρετήσω» και πρόσθεσε «εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» και πως «αν ο λαός θέλει ένα πρωθυπουργό ταπεινωμένο και ξεφτιλισμένο ας διαλέξει κάποιον, υπάρχουν πολλοί που είναι πρόθυμοι».
Για το δημοψήφισμα ανέφερε πως επιθυμεί ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 60% - 70% του Όχι, υποστηρίζοντας ότι μετά θα είναι μεγαλύτερη η διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης, αν και ανάλογο επιχείρημα είχε χρησιμοποιήσει προεκλογικά, ωστόσο η ΕΕ δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο την αντιλαϊκή της στρατηγική.
Σε ερωτήσεις γιατί η κυβέρνηση δεν έβαλε στο δημοψήφισμα την δική της πρόταση, ο πρωθυπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας, λέγοντας μόνο ότι δεν το έκανε επειδή η πρόταση είναι στο τραπέζι, δεν έχει αποσυρθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο λαός την επιδοκιμάζει ή έχει ρωτηθεί αν συμφωνεί με τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει.
Για τις κλειστές τράπεζες επέρριψε την ευθύνη στην απόφαση του Eurogroup να μην αποδεχτεί την παράταση του προγράμματος - μνημονίου και όχι στην κυβερνητική επιλογή για δημοψήφισμα, ενώ για το αν θα πληρωθεί την Τρίτη το ΔΝΤ, απάντησε «ας μας δώσουν συμφωνία για να το πληρώσουμε».

Όσο για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, είπε ότι «θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ» κάτι που προσδιόρισε για «λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Για τις διαπραγματεύσεις επενέλαβε ότι «προσπαθήσαμε ειλικρινά» και πως ενώ δέχθηκαν σαν βάση την πρόταση των αντιλαϊκών μέτρων που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, έπειτα ζήτησαν ακόμα περισσότερα, και όταν η κυβέρνηση τα αποδέχθηκε ξαναζήτησαν ακόμα περισσότερα.
Είπε ότι γνωστοποίησε σε Μέρκελ - Ολάντ την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα και πως η απάντηση που έλαβε «δεν ήταν αρνητική», ωστόσο ανέφερε πως ένιωσε έκπληξη όταν την επόμενη μέρα το Eurogroup απέρριψε το αίτημα για παράταση του προγράμματος - μνημονίου.
Τέλος, άφησε ένα εννοηθεί ότι αναμένει κάποια πρωτοβουλία από τους δανειστές, λέγοντας «έχω τα τηλέφωνα ανοιχτά 24 ώρες» αλλά πρόσθεσε ότι «επίσημα δεν υπάρχει διαδικασία».  

Προτείνετε το άρθρο σε .....